16.11.10

Hammasongelmia

Kirjoitin jo aiemmin että olen teettämässä hampaisiini kaikkea tarvittavaa korjausta ja siihen menee aikansa, kun ei kaikkea voida tehdä samalla kertaa. Niinpä olen tässä käynyt hammaslääkärillä suunnilleen viikottain.
No, remontti oli jo hyvällä mallilla ja itse asiassa viimeistä edellinen etappi oli saavutettu eli hampaistani oli otettu muotit purentakiskoa varten. Kiskoa piti vielä sovitella kun se oli tehty.
Sitten eräänä aamuna herätessäni totesin, että nyt muuten puuttuu yhdestä poskihampaasta isohko palanen. Se oli lohjennut yön aikana! Olin kai narskutellut taas innolla hampaitani... Lohjennut osanenkin löytyi tyynyn mutkasta, en ollut nielaissut sitä.
Siis pikasoitto hammasklinikalle, nopea tilanteen selvitys ja pääsin samana päivänä korjauttamaan hampaani. Korjaus oli suht helppo tehdä, mutta koska ne muotit oli otettu omista hampaistani, pitäisi tuosta korjatusta hampaasta saada melko tarkkaan samanlainen kuin mitä alkuperäinen oli, jotta tekopuolessa oleva kisko sopisi siihen. Siinä lienee vielä vähän viilailemista, sekä hampaassa että kiskossa (en ole päässyt vielä kokeilemaan sitä kiskoa tätä kirjoittaessani).

Menin hammaslääkäristä hyvillä mielin kuitenkin kotiin ja rojahdin illalla sohvalle popcorn-kulhon kanssa leffaa katsomaan. Aamulla herätessäni totesin, että nyt taas on suussa jotain outoa. Tällä kertaa korjatun hampaan kohdalla ien oli kovin turvoksissa ja turvotusta jatkui hyvän matkaa kitalaen puolelle. Voi ei, ajattelin, mitä nyt taas?
Sama proseduuri kuin edellisenäkin päivänä, soitto hampilääkäriin, tilanteen selvitys ja sain pika-ajan vielä samalle aamulle. Hammaslääkäri ihmetteli ja tutki ja kysyi sitten, olenko syönyt eilen pähkinöitä? En, sanoin. No kun täältä ientaskusta löytyi tällainen pähkinänkuoren tapainen, pieni ylimääräinen murena, joka oli sitten aiheuttanut turvotusta. No, popcornin kuorihan se oli! Enpä ole ennen joutunutkaan hammaslääkäriin popcornin takia. Hammaslääkäri tietysti poisti sen palasen, pani ientaskuun vielä vähän jotain antiseptistä ainetta ja turvotus alkoi laskea saman tien.
Jotenkin ei jatkossa huvita popcornin syöminen ihan hirveästi.

Minulla on rehellisesti sanoen huonoja kokemuksia kunnallisesta hammashoidosta ja siitä, että vaikka olisi kuinka kiiretilanne, aikoja ei vain ole. Ja kipupoliklinikkakin on vähän yhtä tyhjän kanssa, pitää jo aamulla tietää, jos iltapäivällä alkaa hammasta särkeä, sillä jos iltapäivällä soittaa kipupäivystykseen, ei vapaita aikoja sille päivälle enää ole, joten linjan päästä käsketään syödä puranaa ja soittaa seuraavana aamuna uudestaan. Tosi lohdullista.
Olenkin ollut jo pitkän aikaa sitä mieltä, että jos aikuinen ihminen aikoo hammashoitoa saada järjellisessä ajassa, on yksityinen ainoa keino siihen. Voin myös kertoa, että kannattaa tehdä hintavertailua, sillä hammasklinikoiden hinnoissa on eroja. Joskus kuulee vain kauhutarinoita siitä, että joku juurihoito maksaa suunnilleen tuhansia euroja ja sitten joku toinen on saanut yhtä lailla vaativan juurihoitonsa muutamalla satasella.

6 kommenttia:

  1. Yksityinen on kova sana, ei käy kieltäminen. Jos julkiselta puolelta meinaa saada hoitoa, on "järkevintä" iskeä lekalla lärviin ja pitää huoli, että leuasta puuttuu koko hammasrivi. Ei muuten luokitella kiireelliseksi tapaukseksi, vaan pitää jonottaa sen puoli vuotta.

    VastaaPoista
  2. Meidän paikkakunnalla on kunnallinen hammashoito reilusti kalliimpi kuin eräs yksityinen (ja erittäin hyvä ja luotettava) hammaslääkäri. Tätä olen ihmetellyt kovasti mutta luonnollisesti käynyt erittäin tyytyväisenä tällä yksityisellä jo yli kymmenen vuotta.

    VastaaPoista
  3. Mulla on enimmäkseen hyviä kokemuksia kunnallisen puolen hammashoidosta. Tosin, kyllä mua vähän ihmetytti muutettuani isommalle paikkakunnalle kun uusi hammaslääkäri (kunnallisella puolella hänkin) löysi hampaastani reiän joka mun mielestä olis pitäny löytyä jo siellä edellisellä paikkakunnalla... Ja purentakiskoaki ollaan täällä saatu muokkailla uuteen uskoon, sen siis teetätin vanhalla paikkakunnalla juuri ennen muuttoa. Olinkin joskus kuullut moitteita ko. hammaslääkärin ammattaitaidosta, aikaisemmin itsellä ei vaan ollut huonoja kokemuksia hänestä. Osasyy saattoi olla sekin, että aikataulu oli tiukka ja kuljin muuttoni jälkeenkin vielä jonkin aikaa vanhalla paikkakunnalla hammaslääkärissä, lopulta vaan oli pakko muuttaa kirjat tänne uudelle paikkakunnalle.

    Mutta, juurikin kustannusten vuoksi olen itse suosinut kunnallista puolta. Tosin aina yksityiset eivät tosiaan ole kalliita, eräs ystäväni on huollattanut hampaitaan suht edullisesti yksityisellä hammaslääkärillä. Eli hintavertailua kannattaa tosiaan tehdä.

    Huh, tulipas tästä pitkä kommentti... =D

    VastaaPoista
  4. Turhaan sitä kärvistellä kunnallisella. Ja jos ei ole akuutti tapaus niin aikaa ei saa puolen vuoden sisään (monilla paikkakunnilla). Ja yksityisellä muutenkin taso on aivan toista.

    VastaaPoista
  5. Purentakisko on kova sana, hampaiden narskutus oli jo kuluttanut hampaita mutta kiskoilla sekin asia tuli kuntoon. Ilman kiskoa ei enää meinaa osata edes nukkua :)

    Mitä kunnalliseen hammashoitoon tulee, en ole käynyt yli kymmenneen vuoteen kunnallisella, mainituista syistä.

    VastaaPoista
  6. Mulla oli syksyllä ien tulehtunut viisaudenhampaan vuoksi. Soitin kunnan hammaslääkäriin, joka kysyi että sattuuko, koska jos sattuu niin pääsee jonon ohi. Onneksi sattui oikeasti niin ei tarvinnut valehdella :) Samana päivänä pääsin hammaslääkäriin. Ja samalla viikolla poistettiin viisaudenhammaskin. En oo muistaakseni koskaan joutunut jonottamaan puolta vuotta hammaslääkäriin.. Ja kerran mulla irtos hammasraudoista yks kiinnike, kävin yksityisellä korjauttamassa. Kuukauden päästä oli taas mäsänä. Että ei ne yksityisetkään aina niitä maan parhaita ole.

    VastaaPoista