22.11.10

Luokkayhteiskunta

Myönnän etten ole mikään sosiologi enkä yhteiskuntatieteilijä enkä koulutukseltani tai ammatiltani mikään muukaan sellainen, joka näistä asioista oikeasti mitään tietäisi. Kunhan mietin ja ääneen, vaikka olenkin ehkä jälleen kerran tekemässä itsestäni julkista idioottia.

Asia putkahti mieleen Anu Silfverbergin Duunareita kaikki - kolumnin ansiosta. Sinänsä tuo teksti on aika onnistunut, sanoisin. Pystyn omasta tuttavapiiristäni bongaamaan tuossa tekstissä esitettyjä hahmoja ja olenhan täälläkin pohtinut noita kuluttamisen eettisiä ongelmia (tosin edelleenkään se ei mielestäni pitäisi olla keskiluokkaisen tai itse asiassa kenenkään kuluttajan asia ottaa selvää tuotteiden alkuperästä, vaan myyjien ei pitäisi ylipäänsä myydä eikä tuottajien tuottaa eettisesti epäilyttävää tavaraa. Näin siis täydellisessä maailmassa).

Mutta joo, Suomi on kuulemma edelleen luokkayhteiskunta. Ehkä tällä hetkellä huomattavasti enemmän kuin vaikka joskus 80-luvulla. Tuloerot kasvavat, köyhien eli käytännössä alaluokan määrä kasvaa, köyhyys periytyy, keskiluokka märehtii tyytyväisenä vaikka yrittääkin näyttää duunarilta ja eliitti näpertelee keskenään eikä sitä kiinnosta alempi kasti. Mikä kuitenkin määrää yhteiskuntaluokan? Tulot ja omaisuusko? Vai koulutus? Vai perhetausta ja sitä myöten omaksutut asenteet? Vaikutusvalta yhteiskunnassa? Ja missä minä olen?

Jos omaisuutta katsotaan, eliittiin mennään ja kovaa. Yhteiskunnallista vaikutusvaltaa minulla silti ei ole. Vai voisiko sitä hankkia rahalla? Alkaa esimerkiksi avokätisesti tukea haluamiani yhdistyksiä tms?
Koulutukseltani kuulunen keskiluokkaan, enää vuosikymmeneen ei pelkkä korkeakoulututkinto ole taannut sen enempää, ei työtä, ei rahaa eikä statusta ja varsinkin kun kai puolet ikäluokasta pyritään kouluttamaan lukiosta vielä ylöspäin.
Ja perhetaustalta löytyy pienviljelijöitä, torppareita ja duunareita. Isän puolella sukua oltiin valkoisia ja pari kuoli punaisten tappamina, äidin puolelta löytyi taas jonkinverran punaisia, joista joku kuoli valkoisten luoteihin. Niin ja sitten oli niitä Amerikkaan lähteneitä.
Siitä sopii lähteä ottamaan selvää...
Ennen kuin tiesin mitään tuosta perinnöstä, olin todennäköisesti melko selkeästi sitä keskiluokkaa. Korkeahko koulutus, työpaikka, ihan ok palkka, elämä mallillaan vaikkei nyt mitään luksusta, ei vaikutusvaltaa, lievästi kiinnostunut eri asioiden eettisistä ja ekologisista puolista, mutten mikään kiihkoilija. Tarkoittaako yhtäkkinen rahan periminen sitten automaattisesti nousua sinne eliittiin?

Taidan vaan olla kuulkaa nousukas...

5 kommenttia:

  1. Uskoisin että kuulut ns. piiloutuvaan eliittiin. Teillä rikkailla on nykyaikana vähän se ongelma, ettei omaisuuden tuottoa voi käyttää oikein mihinkään. Raha ei muutu sosiaaliseksi asemaksi. Hyväntekeväisyyttä harrastamallakin saisit vain tekopyhän ihmisen leiman otsaasi. Anna salaa? Tai vietä muutama kuukausi vuodessa ulkomailla ja hemmottele itseäsi.

    VastaaPoista
  2. Olen vähän samoilla linjoilla kuin Sammalkieli. Itse olen ollut nyt työttömänä yli kaksi vuotta ja tipahdan pian peruspäivärahalle. Olen kuitenkin melkeinpä aina joutunut elämään hyvin pienellä toimeentulolla ja huomannut, että minun luonteellani melko vähällä pärjääkin.Ihmiset ovat erilaisia. Tietysti olisi kiva hankkia joskus jotakin "extraa", mutta näinkin pärjään.

    Äläkä vaan ota tätä minään "kerjäämisenä", se ei ole tarkoitukseni. Tuollainen muutama kuukausi ulkomailla hemmottelemassa itseäsi kuulostaa tosi houkuttelevalta, varmaan itsestäsikin :) Nauti kun voit!

    Terveisin Anne (joka ei vieläkään osaa rekisteröityä tänne...)

    VastaaPoista
  3. Voit aina vaikuttaa Ameriikan malliin ja ostaa oman kansanedustajan. The best democracy money can buy.

    VastaaPoista
  4. Oma kansanedustaja olisikin vekkuli :) No, olen tehnyt lahjoituksia nimettömänä vähän sinne ja tänne, voisin harkita myös lahjoittavani sopivaksi katsomani ehdokkaan vaalikassaan joitain roposia. Ehdottomasti en halua profiloitua julkisuudessa minään lahjoittajana, koska sen jälkeen todennäköisesti olisi i. anonymiteetti mennyttä ii. oven takana pitkä jono erilaisten yhdistysten yms. edustajia rahaa pyytämässä omalle taholleen.

    VastaaPoista
  5. Eliittiin tai yläluokkaan ei pääse rahalla. Siihen täytyy syntyä.

    VastaaPoista