10.11.10

Kärpäsmyrkkyä

Oikeastaan voisin sijoittaa rahaa (itse asiassa jopa huomattaviakin summia) siihen, että kehitettäisiin hirvikärpäsiin oikeasti toimiva karkoite. Tai jollain muulla keinolla saataisiin ne häädettyä kokonaan Suomen rajojen sisäpuolelta. Märkäpuku ei käy ratkaisuksi. Hirvetkin varmasti tykkäisivät. Ja metsästäjät. Ja ne jotka ostavat hirvien taljoja, luin jostain että hyvät taljat ovat nykyisin harvassa, koska niin monen hirven nahka on arpeutunut hirvareiden takia. Ja marjastajat ja sienestäjät ja ratsastajat ja heidän hevosensa. Luultavasti myös koirat.

Sen jälkeen kun kunnollinen karkoitustuote on saatu markkinoille, lupaan asua kaikki syksyt metsässä. Joku voi tulla hakemaan säännöllisin väliajoin täysiä ämpäreitä pois ja tuomaan vähän ruokaa, mutta kyllä minä muuten siellä pärjään. Nyt kun jatkossa ei edes työ rajoita keräilytoimintaa.
Tuli taas vain niin ikävä syksyä, kun tuossa joku päivä kaivelin pakastimestani äidin poimimia herkkutatteja ja tein niistä itselleni sienikastiketta. Ihan en saa siihen samaa makua kuin äiti (olen varma että kaikilla äideillä on joku salainen mauste, koska vaikka itse miten tekisi samalla ohjeella samaa ruokaa, niin ei se silti samalta maistu!), mutta tolkuttoman hyvää se oli silti. Onneksi sieniä on pakastimessa vielä, mutta kyllä niitä silti saa säännöstellä, jos haluaa vielä ensi vuonnakin syödä jotain sieniruokia.

Parhaat asiat ovat ilmaisia. Niihin kuuluu herkkutattien lisäksi myös kanttarellit, suppilovahverot, rouskut ja muut tatit sekä mustikat, puolukat ja karpalot. Toiseksi parhaista asioista, kuten mansikoista joutuu vähän maksamaan, koska mansikan viljely itse on todettu useana vuonna työlääksi ja helposti epäonnistuvaksi.
Minä en henkilökohtaisesti näe paljonkaan järkeä siinä, että ulkomailta rahdataan Suomeen kaikenmaailman eksoottisia hienouksia, joita sitten myydään kovalla rahalla ns. trendikkäille syöpöille. Samaan aikaan metsiin mätänee herkullista ruokaa, jota taas kaupoista ei löydä yleensä parhaalla tahdollakaan. Minä sentään olen siinä onnellisessa tilanteessa, että vaikka asvalttierämaassa virallisesti asunkin, pääsen halutessani marja- ja sieniapajille ja pakastintilaa löytyy vanhempien luota niin paljon kuin on tarvetta. Kaikilla ei asiat tietysti ole näin hyvin.

Pitäisiköhän perustaa joku tukkuliike, joka ostaisi marjoja ja sieniä ja toimittaisi niitä kauppoihin? Kai niitä sellaisia jo on, mutta mihin ne kaikki metsänantimet oikein joutuvat, kun ei niitä kuluttajille asti päädy kuin aniharvoin. Tai sitten olen katsonut vääristä paikoista.
Mutta ensin se hirvikärpäsmyrkky.

7 kommenttia:

  1. Erittäin viisaita sellaisia. Tänään käväisin divarissa ja selailin siellä jotakin uutuuden karheaa kirjaa aiheesta miten pitää aivot kunnossa. Ja ruoka-aineiden toptenissä kuinka ollakaan oli liuta eri marjoja, jotka ovat yllättäen aivojen ykkösherkkua!

    VastaaPoista
  2. Olet tervejärkinen, kun sanot että parhaat asiat ovat ilmaisia. Itsellänikin on rahaa aivan tarpeeksi ja tosiaan en välitä tuhlata. Nautin eniten luonnosta, metsän antimista yms. Niin ja käsitöistä ja kierrätämisestä, mitä moni ei taida aina välillä tajuta.

    VastaaPoista
  3. Tuo mitä kirjoitit metsämarjoista saattoi koukuttaa minut blogiisi. Luin kolme ensimmäistä ja tämän ja laitan Sinut lukulistalle.
    Ja tiedäthän, että niistä kaikkein hulluimmista ideoista itää aina parhain sato.

    VastaaPoista
  4. Mä olisin valmis maksamaan aika paljon hirvikärpäskarkotteetta tai vaatteesta, jolla niiltä vois ihan oikeasti suojautua. Jos joku sais sellaisen kehiteltyä ja tuotteistettua niin tekisi aika monelle luontoihmiselle palveluksen.

    VastaaPoista
  5. Sammy, varmasti ne marjat ovat namia aivoillekin, mutta ennen kaikkea ne vain ovat niin hyviä.

    2. anonyymi, eipä sitä kaupoista edes rahalla saa samanlaista tavaraa kuin mitä ovat itsepoimitut marjat, sienet jne.

    Sirkku, harmi että talvi on tulossa, joten metsämarjajuttuja ei ole hetkeen tulossa :/

    3. anonyymi, et varmasti ole ainoa... On ne sen verran yököttäviä elukoita.

    VastaaPoista
  6. Miksi et käyttäisi laseria tappamaan hirvikärpäset:

    http://www.ted.com/talks/lang/eng/nathan_myhrvold_could_this_laser_zap_malaria.html

    VastaaPoista