5.11.10

Mummo

Yksi isovanhemmistani on vielä elossa, äidinäiti jonka kautta itse asiassa olenkin sukua tälle perinnön jättäneelle sedälle. Mummoni oli itse asiassa hänen serkkunsa. Aikaisempina vuosikymmeninä yhteydenpito oli ollut tiiviimpää ja mummo oli tietysti läheisimpiä täällä asuvista sukulaisista. Sota-aikanakin oli lähetelty tavarapaketteja ja vielä sotien jälkeenkin kun pula oli. Mummo sanoo ikuisesti muistavansa sen ensimmäisen paketin ihan oikeata kahvia, joka Ameriikoista lähetettiin kun Suomessa kahvi oli ollut kortilla ja sitten kai loppunut kokonaan jossain vaiheessa. Korviketta vain keiteltiin.

Mummolle pitikin siis kertoa tästä perinnöstä erityisen varovasti. Ei hänellä nyt vakavaa sydänvikaa suoranaisesti ole, mutta ei tee silti mieli pamauttaa yhtäkkiä tällaista pommia, tiedä miten kävisi. Mummo oli tietysti iloinen, kai se on kaikkien mummojen tapa, että lapsenlapsista ollaan aivan erityisen huolissaan aina, mutta nyt ei tarvitse murehtia ainakaan raha-asioita. Lisäksi mummo kertoi että viimeisen kerran Suomessa käydessään hänen serkkunsa oli maininnut testamenttaavansa omaisuutensa minulle, kun minä olin kuulemma niin "näpsäkkä tyttölapsi" ja kun ei heillä omaakaan ole. Mummo ei ollut uskonut lainkaan että serkku näin tekisi eikä ollut puhunut asiasta kellekään ja aikaa myöten oli unohtanutkin melkein koko jutun. Se muistui nyt kirkkaana mieleen kun asia oli tullut jo todeksi.

Mummo asustelee tällä hetkellä vanhustenkodissa kotikuntani keskustassa. Liikkuminen on huonoa ja kaikenlaisia sairauksiakin on niin ettei olisi enää turvallista eikä terveellistäkään asua yksikseen. Muistissa ei onneksi ole mitään vikaa. Mummo ei ole tuntunut kovin hyvin viihtyvän tuolla vanhainkodissa ja ymmärrettäväähän se onkin, pienen huoneen joutuu jakamaan toisen kanssa ja ruokakin on välillä kehnoa, laitosruokaa kun on ja hoitajilla ei ole juuri aikaa mihinkään. Tyypillisiä vanhustenhuollon ongelmia.

Tarjosinkin mummolle heti ensimmäiseksi perinnöstä kerrottuani sellaista ehdotusta, että jos hänet voitaisiin siirtää erääseen yksityiseen vanhainkotiin, joka tuolla lähinurkilla sijaitsee. Se on kallis noin itse maksettavaksi, useimmat sen asukit ovatkin siellä kunnan rahoituksella, syystä tai toisesta. Mummo olisi tervetullut, siellä olisi tilaa kyllä yhdelle. Saisi ikioman huoneen, josta olisi käynti suoraan ulos puutarhaan (tässä kohtaa mummon silmät jo välähtivät, tosin siitä ei ole iloa kuin kesäisin), hoitajia riittävästi, öisinkin joku aina paikalla, lääkäri joka päivä ja ruuatkin tehdään omassa keittiössä. Aktiviteettia olisi myös tarjolla jos haluaa osallistua, kuljetuksiakin järjestetään tarpeen mukaan, jotkut mummot ja papat kuulemma käyvät jopa vesijumpassa.

Mummoa on tässä nyt muutama viikko kypsytelty, kävimmekin mummon kanssa siellä katsomassa jo vähän paikkoja. Mummo tietysti yritti esittää että eihän nyt hänen takiaan minun pitäisi rahojani uhrata, mitäs hän, vanha ihminen, enää tarvitsee. Onnistuin kuitenkin vakuuttelemaan, että ei se missään oikeastaan tuntuisi ja että onhan mummo antanut niin paljon rahaa minulle ja siskollekin vuosien mittaan, että jos nyt vähän saan niitä makseltua takaisin, niin eikö se ole pelkästään reilua.
Tietysti täytyy tietysti ottaa huomioon myös se, että onhan kaikki isot muutokset aina vaikeita kun ikää on kahdeksankymmentä ja rapiat. Nyt uudesta vanhainkodista on kuitenkin paikka varattu ja minusta tuntuu että mummo olisi salaa vähän innoissaan siitä.

8 kommenttia:

  1. Ihanaa että piristät mummosi elämää tuolla tavoin :) Tuollainen vaatimattomuus taitaa kuulua joko ikäpolveen tai yleisesti suomalaiseen kulttuuriin, mutta tuntematta mummoasi veikkaisin että sinusta puhutaan nyt oikein lämpimään sävyyn mummon kavereille :)

    VastaaPoista
  2. Ihana teko, tulin ihan hyvälle mielelle tästä! :) Olen seurannut blogiasi miltein alkuajoista asti ja tämä vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta, vaikka ihmettelinkin varovaisuuttasi áluksi (nyt ymmärrän, että kyseessä on todellakin iso rahasumma). Pidä blogi pystyssä, minua ainakin kiinnostaa juttusi! :)

    VastaaPoista
  3. Pidä Blogi tosiaankin pystyssä! On mielenkiintoista seurata ihmistä, jolle on onni suosinut suuren rahasumman perintönä. Olen erittäin iloinen puolestasi ja toivon että pysyt fiksuna ihmisenä rahojen kanssa :) Omat mummoni (äidin äiti ja äidin äidin äiti) menehtyivät viime vuonna kumpikin. Olivat minulle todella rakkaita ja jos olisin voinut heitä auttaa tekisin samoin kuin sinä ja antaisin kaikkeni ja enemmän, että heidän elämänsä olisi ihanaa vanhoilla päivillä :)

    VastaaPoista
  4. Kauniisti tehty! Kirjoitat hyvin ja blogia on mukava lukea. Samalla voi itse haaveilla mitä sitä tekisi, kun ei tarvitsisi miettiä rahankäyttöä lainkaan...:) Äitinä kuitenkin tulee mieleen, miten lapset osaisi samalla kasvattaa siten, että he ymmärtäisivät rahan arvon. Sinullahan tämä ei ole nyt ajankohtaista, mutta se voisi olla haasteellinen tehtävä. Kuitenkin haluaa miellyttää omia lapsiaan ja voisi olla vaikeaa olla ostamatta heille kaikkea mitä haluavat. Luulen, että ihmisten on hyvä oppia tienaamaan hankintansa. Sinulle se kuitenkin taitaa olla hyvinkin tuttua opiskeluajoilta!

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommenteista, kuten kirjoitinkin, alun hangoittelun jälkeen mummo on oikeastaan innostunutkin ajatuksesta. Tietysti oma huone houkuttelee ja muutenkin se uusi vanhainkoti tuntui miellyttävältä paikalta.

    Anonyymi, olet NIIN oikeassa! Eivät lapset vielä ajankohtaisia ole, mutta kyllä sekin on pyörnyt päässä, että jos lapsia tulee, niin miten ikinä niistä osaa kasvattaa ns. kunnon ihmisiä... Voi hyvänen aika. Olen iloinen että se ei ole juuri nyt ihan tämän hetken ongelma.

    VastaaPoista
  6. Kerrothan jatkossa lisää mummon kuulumisia? Sinulla on suuri aarre, kun saat pitää vielä mummon lähelläsi.

    VastaaPoista
  7. Eiköhän noita mummon kuulumisia tänne päivitetä ainakin joskus :)

    VastaaPoista
  8. Löysin tämän blogin tänään ja olen nyt järjestyksessä lueskellut tänne asti. Todella mielenkiintoista luettavaa! :)

    Elämäsi tapahtumat kuulostavat siltä kuin ne kuuluisivat elokuviin! :D Mutta on todella piristävää lukea että tuollaisia asioita todellakin tapahtuu, ja on hienoa huomata ettet myöskään ole ns. ylpistynyt rhaojesi myötä. Vaikutat yhä ihmiseltä jolla on jalat tiukasti maan pinnalla, ja ajattelet myöskin muiden ihmisten parasta.

    Luin tätä merkiintää hymy huulillani, ja on ihanaa kun olet noin ystävällinen mummollesi!

    Pidähän blogia pystyssä! Onnea kovasti tiellesi! :)

    - MääVaan

    VastaaPoista