7.12.10

Kuka on anteliain?

Eräässä selaamassani aikakauslehdessä oli artikkeli jotakuinkin otsikolla "Kuka on Suomen anteliain" ja siinä oli lueteltu joitain julkkiksia, jotka ovat lahjoittaneet rahaa hyväntekeväisyyteen, kuka mihinkinkohteeseen ja erilaisia summiakin kai. En lukenut sitä kovin tarkkaan läpi, ehkä pitäisi, kunhan löydän aikaa.
Ehkä se julkkiksilla on vähän eri juttu kuin minulla, heistä tiedetään että heillä (oletusarvoisesti) on suht paljon rahaa tai näin ainakin oletetaan ja jotta ei saisi totaali-kusipään leimaa otsaansa, pitää antaa sitä rahaa hyväntekeväisyyteen ja teettää siitä tietysti lehtijuttu. No, ei ehkä niinkään ja onhan se toki hyvä, että jos ylimääräistä pätäkkää löytyy, käyttää sitä myös heikommin pärjäävien avustamiseen.

Itsehän mainitsin, että olisi kiva avustaa erilaisia hyväntekeväisyyskohteita ja voin sen verran tunnustaa, että alkuun ollaankin jo päästy. Liikun kuitenkin hyvin varovasti ja teen lahjoitukset mahdollisuuksien mukaan nimettömänä tai ainakin siten, että minun nimeni ei siellä sadan tuhannen euron pankkisiirron antajan kohdalla komeile... No, satatuhatta on aikamoista liioittelua, sillä pysyäkseni huomaamattomana, olen lahjoittanut pieniä summia, mutta säännöllisesti. Ainakin toivon, että sillä keinolla pysyy huomaamattomana, ettei niiden pikkusummien lahjoittajaa niin tarkkaan selvitetä. Ja tämähän liittyy siis siihen, että minulla ei ole pienintäkään halua paistatella julkisuuden valokeilassa, ei vaikka aihe olisikin niin hieno kuin hyväntekeväisyys.

Hyväntekeväisyyskohteiden valinta on vähintään yhtä hankalaa kuin päättää, mitä hoitoja valitsisi kauneushoitolassa. Kun kuitenkaan ei haluaisi tukea järjetöntä byrokratiaa, jossa iso osa lahjoituksista menee johonkin ihan muuhun kuin suoraan sille autettavalle. Ja eihän tietysti yksikään yhdistys suoranaisesti mainosta, että hei, kun annat meille kympin, menee kehitysmaiden lapsille siitä ehkä pari euroa. Päättelen että ilman taustaselvitysten tekemistä turvallisimpia kohteita lienevät erilaiset kädestä-suuhun-eläinsuojeluyhdistykset, joiden toiminta on pientä, joilla ei välttämättä ole edes toimitiloja varsinaisesti ja jotka pyörivät 100% vapaaehtoistoiminnalla. Miten pitkälle päättelyketjuni on oikea, en tiedä.
Toinen hankala asia on se, että haluan antamiani rahoja käytettävän avustamiseen, ei minkään ideologioiden syöttämiseen. Suhtaudun hyvin, hyvin varauksellisesti kirkon tai muiden hengellisten tahojen tarjoamiin mahdollisuuksiin lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.
Tässä suhteessa rahaa huomattavasti parempi vaihtoehto olisikin tarjota sitä omaa työtään, mutta sillä keinoin ei pysty ihan kaikkea auttamaan.

9 kommenttia:

  1. Pienet eläinsuojeluyhdistykset kuulostaa hyvältä auttamiskohteelta! Niille lahjoitetut summat merkitsevät varmasti jotenkin konkreettisempaa apua kuin suurille yhtiöille.

    VastaaPoista
  2. se on nii ärsyttävää ku ei voi ikin tietää et minne ne rahat menee... :(

    VastaaPoista
  3. itseasiassa jos tutustut kirkon diakoniatyöhön, niin yllätyt kuinka pyyteetöntä auttamistyötä tekevät..

    VastaaPoista
  4. komppaan mystikkoa. diakoniatyön auttamistyöllä ei ole mitään tekemistä ideologioiden syöttämisen kanssa.

    VastaaPoista
  5. Mutta diakoniatyö liittyy ideologiaan yhtä kaikki. Tosin niin liittyy toki kaikki muukin hyväntekeväisyys jollain tasolla.

    VastaaPoista
  6. Apua saaneena ja vapaaehtoisena toimineena olen monesti yllättynyt.

    Paikkakunnallani toimiva löytöeläinyhdistys toimii itseasiassa luvattomasti vaikka on iso nimi ja valtakunnallisesti tunnettu. Rahoja makaa tilillä, asuntoja vuokrataan pilkka hintaan yhdistyksen pääjehuille ja kun avaat rivijäsenenä suusi sinut potkitaan pihalle. Harmillista, sillä suurin osa yhdistyksen vapaaehtoisista tekee pyyteetöntä työtä ja kuvittelee ihan tosissaan toimivansa oikein.

    Diakonilta olen itse saanut apua. Koskaan minulle ei ole uskontoa tuputettu, apuahan saa kirkkoon kuulumattomatkin, ei siellä kysellä. Oman seurakuntani diakonia olenkin hyvin mielin tukenut vaateavustuksin (omia vanhoja), koska apu todella menee täysin ilman välikäsiä ja -rahoja sitä tarvitsevalle. Diakonityö on suurin syy miksi en ole kirkosta eronnut.

    VastaaPoista
  7. Kädestäsuuhun-eläinsuojeluyhdistykset toimivat nimenomaan tuolla periaatteella. Kädestä suuhun. Tai siis sen vapaaehtoistyöntekijän kädestä eläimen suuhun :) Näissä tosiaan hyvä kohde avustaa ja ainakin voi olla varma että rahat eivät mene "käsittelykuluihin"...

    VastaaPoista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  9. Diakoniatyö on juuri sellainen vähän kiikun kaakun juttu, että tukeako vaiko ei. Jos diakonit nyt eivät suoranaisesti tuputa uskoaan autettaville, niin on se uskonto siellä taustalla kuitenkin. Onko se hyvä vai huono juttu, en tiedä. Mutta mieluummin kuitenkin etsiskelisin ideologisesti sitoutumattomia auttamiskohteita.
    Eläinsuojeluyhdistykset lähes kai poikkeuksetta ovat tällaisia ja koska eläimet ovat lähellä sydäntäni muutenkin, niin se on aika looginen kohde siinäkin mielessä. Vaikka täytyy kai niidenkin toimet syynätä...

    (MyRatRace, en tietenkään, sillä sinun mukaasihan minulla ei ole rahoja lainkaan. Miksi edes vaivauduit kysymään?!) Vitsi. Mielenterveystyön tukeminen ei ole lainkaan hullumpi idea.

    VastaaPoista