6.12.10

Taloa kohta rakentamaan

Talon suunnittelu alkaa olla vallan hyvällä mallilla. Olen käynyt suunnittelevan arkkitehdin kanssa hektistä sähköpostien ja pohjakuvien vaihtoa ja nyt se alkaa olla juuri sellainen kuin haluan. Tai ainakin kuvittelen haluavani, mutta kyllä siinä taitaa olla kaikki asiat kohdillaan. Käytännöllisyyttä minä tietysti eniten arvostan, varsinkin kun aion siellä itse asua.
Prosessi on edennyt aika nopeasti siihen nähden, että alkutilanteessa en tiennyt edes selkeästi, mitä haluan. Minulla oli kyllä hajanaisia ideoita vaikka miten paljon ja niiden pohjalta suunnittelu aloitettiin. Minä sitten rakastan tuota arkkitehtia, joka pystyi likimain jokaisen kompastuskiven kohdalla näyttämään minulle joistain piirrustuksista tai valokuvista vaihtoehtoja: "Tuollainen olisi mahdollinen ratkaisu tai sitten tällainen, mutta voidaan se tehdä tuommoisellakin tavalla".

Talosta tulee nyt sitten kaksikerroksinen tai sanotaanko sitä nyt sitten puolitoistakerroksiseksi, koska yläkerta ei ole ihan yhtä suuri kuin alakerta. Se on komea talo, muttei ylenmäärin pramea. Eikä liian moderni vaan sopiva vanhahkon maalaistalon pihapiiriin.

Keittiössä tärkeintä on se, että siellä on varastotilaa, pöytätilaa ja kylmäkomero. Siitä tulee kodikas, vaikka alunperin haaveilin rosteriteräksellä pinnoitetuista kaapeista, pöydistä ja kodinkoneista. Keittiö on tietysti alakerrassa, kuten olohuonekin. Olohuoneesta ei suunniteltu liioitellun suurta. Tarvittaessa olohuoneen ja melkein yhtä suuren kirjaston välisen liukuoven voi avata ja näin saadaan isompi yhtenäinen tila. Kirjastosta tulee myös työhuoneeni.

Alakerrasta löytyvät toki myös pesutilat ja sauna, puusauna on ehdoton valinta, klapikone menee ostolistalle. Samasta yhteydestä löytyy myös yhdistetty kodinhoito- ja askarteluhuone, jossa voin huoletta näperrellä yhtä ja toista, mitä en esimerkiksi sotkuisuuden takia viitsi kirjastossa tehdä. Siellä on myös kuraeteinen, jonka kautta kuljetaan silloin kun ollaan kahlattu nilkkoja myöten savessa ja kengät ja vaatteet ovat sen näköisiä.
Arkkitehdin paras idea oli viherhuone, jossa saan toteuttaa sisäistä puutarhuriani. Se on valoisa etelänsuuntainen huone, jota voidaan pitää talvella muuta asuntoa viileämpänä. Se tulee olemaan se paikka, missä vaihdan huonekasveille mullat ja esikasvatan puutarhaan tulevia kasveja. Sinne tulee pöytätilaa, ikkunan eteen hyllyt, joihin voin taimilaatikoita sijoittaa mahdollisimman paljon ja laatoitetut lattiat ja seinät sekä lattiakaivo että jos vähän paikat sotkeutuu kun puljaan mullan kanssa, voi lattian näppärästi suihkuttaa puhtaaksi.

Yläkerrassa on enimmäkseen makuuhuoneita, joista osasta on pääsy koko eteläseinustan mittaiselle parvekkeelle. Yhdestä huoneesta aion sisustaa itselleni kuntosalin. Yläkerrastakin löytyy wc ja suihku ja joskus tulevaisuudessa sinne on mahdollista remontoida pieni keittiöntapainen, siltä varalta että tulee tarvetta.

Kuulostaa tosi yksinkertaiselta ja vaivattomalta, mutta vakuutan ettei tämä ole sitä ollut. Olen käynyt läpi lukemattomia talojen pohjapiirrustuksia ja valokuvia, etsinyt niistä sellaisia asioita, joita haluan ja niitä, jotka eivät miellytä. Olen kahlannut läpi nettisivustoja ja -foorumeita rakentamisesta, sisustamisesta, remontoinnista ja kaikesta muusta, mikä vähänkään liittyy aiheeseen. Vessan viemäröinti on kuulkaa kiehtova aihe! Olen keskustellut, kysellyt, katsellut, en ole pariin kuukauteen pystynyt käymään kenelläkään edes kylässä ilman että tutkiskelen kunkin asunnon ratkaisuja eri asioihin. Kaverit alkavat olla jo läpeensä täynnä minun talonsuunnittelua.

Ja sitten se kaksijalkainen, josta mainitsin taannoin: hän kutsui minut käymään luonaan eräänä päivänä ja ilmeni että kaverilla on omakotitalo. Vanhahko, mutta sitähän sanotaan että vanha konsti on yleensä parempi kuin pussillinen uusia. Ette usko minkälaisen tupatarkastuksen tein hänen luonaan, siinä tuli nuohottua läpi pannuhuoneet ja kaikki. No, onneksi kaveri ei tuntunut panevan pahakseen moista nuuskimista ja olihan minulla toki selityskin: suunnittelen omaa ja yritän löytää hyviä ideoita tai ainakin välttää huonoja. Se ilta meni rattoisasti rupateltaessa kaikenlaisesta asumiseen, rakentamiseen ja remontointiin liittyvästä.

3 kommenttia:

  1. Hei Äkkirikas! Olen seuraillut blogiasi jo jonkin aikaa ja nyt on varmaankin aika kirjoittaa kommenttia. Totta tai tarua, sillä ei ole mitään väliä, tekstin sisältö ratkaisee. Olet onnistunut luomaan blogin, jonka melkeinpä jokainen haluaisi kirjoittaa. Sisältä on uskottavaa ja koukuttavaa.
    Tulipa mieleeni tuosta viimeisesessä kappaleesta mainitusta vierailusta, että teitä varmasti lähtemättömän vaikutuksen, positiivisella tavalla. Kerrankin nainen, joka on kiinnostunut oikeista asioista. Hyvää jatkoa, jään odottelemaan tarinan edistymistä:)

    VastaaPoista
  2. Hei, samat kommentit kuin Hiskillä...

    VastaaPoista
  3. Nähtäväksi jää, mitä mieltä kaveri moisesta on, muttei ole ainakaan vielä ilmoittanut että oli kiva tavata mutta hyvää loppuelämää.

    VastaaPoista