8.12.10

Puutarhan suunnittelua

Talon suunnitteluhan on jo kivalla mallilla, mutta tapani mukaan minä aloitin koko senkin projektin toisesta päästä eli puutarhasuunnitelmista. Joo, minä kuulun niihin ihmisiin, joille puutarha on taloa melkein tärkeämpi... Aloinkin hyvissä ajoin etsiä vihersuunnittelijaa ja melko nopeasti löytyikin sellainen, jonka käsiin uskoin suunnittelun aloituksen ainakin. Koska tämä tapahtui jo ennen lumen tuloa, suunnittelijat ehtivät käydä paikan päällä katsomassa, mistä oikein on kyse.

Talon purku ja uuden rakentaminen tulevat myllertämään pihan aikanaan melko perusteellisesti, mutta onneksi nykyisen talon välittömässä läheisyydessä ei ole mitään sellaista, joka pitäisi ehdottomasti säilyttää ja jota ei voi mitenkään siirtää. Mitään korvaamatonta ei siis tuhoutune rakentamisen aikana. Ehdottomasti säilytettäviin kohteisiin kuuluu talon vanha omenatarha, mutta se on vanhaan tapaan hieman syrjässä eikä joudu rakentamisen tielle.

Puutarhasuunnittelijatkin ihastelivat omenatarhaa ja kyllähän se kaiken ihastelun arvoinen onkin. Se on mummon (isän äiti, kuollut jo) ja isomummon (isän isän äiti) istuttama ja vuosikymmeniä vanha, lienevätkö vanhimmat puut istutettu jo ennen sotia ja nuorimmatkin 50-luvulla, Ne ovat siis isoja, niitä on jotakuinkin tusinan verran ja hyvinä satovuosina niistä tulee aivan mielettömästi omenoita, kehnoinakin yleensä kohtalaisesti.
Isäni ei ole mikään puutarhaihminen, mutta omenapuista hän on aina melkein pitänyt paremman huolen kuin lapsistaan... Ja kun äitinikin on puutarhasta innostunut, omenapuut ovat eläneet lihavia vuosia. Tosin joka kevättalvi vanhemmat ovat eri mieltä siitä, miten omenapuut pitäisi tänä vuonna leikata.
Isän äiti väitti oman anoppinsa joskus sanoneen, että puutarhasta kiinnostunut miniä on luojan lahja ja saman hän sanoi omalle miniälleen, minun äidilleni siis. Niin että jos siis alkaa tulla puutarhajuttua korvistakin ulos, niin minä voin aina vedota perintötekijöihini. Puutarhatauti tulee minulle äidiltä suoraan ja isän kautta hänen äidiltään eli ei voi mitään.

No, puutarhasuunnittelijat pitivät omenatahan sijoittelua loistavana. Pohjoisen ja idän suunnalta sitä suojaavat tilan rakennukset ja korkea kuusikko. Etelä- ja länsisuunta sen sijaan ovat avoimet. Omenatarhaa voisi helposti vielä laajentaakin, nyt sen edessä on joutomaata, joka ei ole viljelyksessä, mutta minä luulen, että omenapuita on tällä hetkellä riittävästi. Paikka on kuitenkin sen verran suojainen, että ihan asiantuntijankin mukaan siinä kannattaisi ainakin kokeilla päärynää, luumua ja kirsikkaakin ehkä.
Omenatarhan viereen mahtuisi jonkinkokoinen kasvihuone ilman että se varjostaisi omenapuita tai haittaisi kulkemista. Lisäksi siihen eteen saisi myös kasvimaan, joka tällä hetkellä on sijoitettuna vähän toiselle puolelle pihaa. Uuden paikan etuna olisi valoisuuden ja suojaisuuden lisäksi se, että sinne saisi vedettyä kastelujärjestelmän helpommin ja traktorilla pääsee kulkemaan esteettömästi. Pitää sitten ihan asiantuntijan tulla kertomaan tällaisia asioita, joita ei itse vain ole tullut ajatelleeksi.

Muita pihan hienoja puolia ovat varsinaisessa pihassa oleva pieni etelänsuuntainen rinteennyppylä. Talo tulee sen rinteen päälle ja se suojaa rinnettä pohjoisesta. Rinteen yläpuolelle, talon taakse tulee terassi ja oleskelualue, mutta se rinne varataan ruusupensaille ja mahdollisesti muillekin aremmille kasveille. Rinne nimittäin lienee mitä suotuisin kasvupaikka, kunhan saadaan ensin se rakennusprojekti pois alta ja sen yhteydessä varmaan tehdään maanparannustöitä.

Minulla on tässä nähtävillä jo ensimmäinen versio puutarhasuunnitelmasta ihan paperilla ja ihastelen sitä yötä päivää. Tietysti siinä menee vuosia ennen kuin puutarha alkaa näyttää edes etäisesti siltä, mitä nyt suunnitellaan, mutta mitäs minulla on muutakaan kuin aikaa?

9 kommenttia:

  1. Jotkut asiat täällä vähän ihmetyttää ja saa miettimään onko tarinasi totta. Sanoit, että olit valmistumisesi jälkeen töissä kolme vuotta ja irtisanomisaikasi oli kuukausi. Tuossa tapauksessahan irtisanomisajan pitäisi olla 14 päivää... Miksi se oli kuukausi? Välillä käy mielessä, että haluat kirjailijaksi ja tällä tavoin saat itsellesi "nimeä". "Äkkirikas blogin kirjoittajalta". Siinä tapauksessa siis, että tämä tarina on keksitty. Kun varmasti ymmärrät, että kaikki tämä tuntuu aika uskomattomalta. Mietteistäni huolimatta enemmän uskon kuin epäilen juttujasi. Ja onhan näitä paljon mielenkiintoisempaa lukea, kun ajattelee, että kaikki on totta.

    VastaaPoista
  2. Jokos olit siellä Nykissä? Siitä matkasta olisi tosi mukavaa saada kokemuksiasi ja kertomuksia. - Minä kyllä uskon, että tämä on totta... aika vaikea on kaikkea tuota kuvitella, mutta kaikkihan on mahdollista.

    VastaaPoista
  3. Hei! Löysin eilen blogisi ja sain juuri luettua sen loppuun. Kertakaikkisen koukuttavaa tekstiä :)
    Kateellisia ja epäilijöitä aina löytyy eikä tämäkään blogi oo säästynyt ruotijoilta. Pidähän lippu korkealla ja jatka samaan malliin :)

    VastaaPoista
  4. Sinulla on aivan kutkuttavan mukava luettava blogi. Talon suunnittelu on varmaan aivan ihanaa. Kun hyvin suunnittelee niin ei tarvitse myöhemminkään katua ratkaisuja. Omassa talossamme muuttaisin yhden valokatkaisijan paikkaa. Se valokatkaisija nimittäin jää hassusti aukeavan oven taakse. Mitään muuta en tekisi toisin. Talomme on jo 17 vuotta vanha joten pikku remonttia pitää alkaa kohta tehdä. Jatka ihmeessä blogin kirjoittelua. Sitä on kiva lukea. Terveisin Marja-Leena

    VastaaPoista
  5. Ihan toisen maisemasuunnittelijan näkökulmasta.. Jos omenapuut ovat istutettu jo 50-luvulla, niin ehkä muutaman vuoden päästä kannattaa miettiä, jos niitä omenapuita istuttaisi kohta lisää. Tälla lailla vanhojen omenapuiden lahotessa olisi jo uusia omenapuita kasvamassa ja sadon jatkuvuus varmistettaisiin. Oikein mukavaa puutarhan suunnittelua sinne!

    VastaaPoista
  6. Blogisi on erilainen ja on hauskaa, että olet kiinnostunut historiallisista, sekä yhteiskunnallisista asioista. Tuli mieleeni tuosta anonyymin kirjoittamasta irtisanomisajasta, että 3 vuotta työskentelyä merkitsee yleensä 1 kk irtisanomisaikaa lain mukaan(työsopimuslaki). Ei siis 14 pv, kuten anonyymi väitti.
    Mukavaa joulun odotusta:)

    VastaaPoista
  7. Edelliselle anonyymille: Kannattaisi tarkistaa asia, ennen kuin menee omiaan selittämään. Työsopimuslain 6 luvun 3 § mukaan se on juuri se 14 päivää.

    "Jollei muusta sovita, työntekijän noudatettavat irtisanomisajat työsuhteen jatkuttua keskeytyksettä ovat:

    1) 14 päivää, jos työsuhde on jatkunut enintään viisi vuotta;

    2) yksi kuukausi, jos työsuhde on jatkunut yli viisi vuotta."

    Mietin vaan, että miksi joku suostuu kuukauden irtisanomisaikaan, kun lain mukaan sovellettaisiin vain 14 päivän irtisanomisaikaa kolmen vuoden työsuhteessa. Ehkä työntekijät eivät sitten vain ajattele tällaisia asioita, kun solmivat työsopimuksen?

    VastaaPoista
  8. Anonyymille: En lukenut alkuperäistä tekstiä, joten oletin että hänet ( tämän blogin kirjoittaja) ollaan irtisanottu töistä, jolloin irtisomisaika olisi tuo kuukausi.Mutta jokatapauksessa irtisomisajoista voidaan sopia toisin, koska ne ovat pääsääntöisesti dispositiivista oikeutta. Esimerkiksi alan työehtosopimuksissa.
    Ei siis aihetta ihmettelyyn.

    VastaaPoista
  9. Onko sillä irtisanomisajalla merkitystä? Plus että tiedättekö tosiaan, millainen työsopimus minulla oli?
    Maisemasuunnittelijalle kiitokset vinkistä, mutta kyllä noiden vanhojen omenapuiden lisäksi tulee muutama uusikin lisää, juuri sen takia että eiväthän ne vanhat puut ikuisia ole vaikka toistaiseksi ovatkin lahovioilta säästyneet. Ja saadaan pari uutta lajikettakin kokeiluun.

    VastaaPoista