13.12.10

Munia

Käsiini osui englanninkielinen Fabergén munia esittelevä kirja, jonka luin valoakin nopeammin. Fabergén munat kuuluvat asioihin, joita voin vain ihailla. Niin taidokkaita, niin kauniita! Ja osallahan on suomalainen suunnittelijakin, kerrotaan että Fabergélla oli töissä useita suomalaisia kultaseppiä, joten luultavasti keisarilliset munat ovat valmistusvaiheensa aikana joutuneet suomalaisiin käsiin. Tämä muuten selittänee sen, miksi Fabergén munia tykätään liittää myös Suomeen, vaikka Fabergén suku itse ei ollut vähäisimmässäkään määrin suomalainen.

Kirjassa ei ollut montaa kuvaa munista itsestään, joten lähdin etsimään kuvia netistä. Paras sivusto toistaiseksi on Mieksin sivusto Fabergén keisarillisista munista sekä niihin läheisesti liittyvistä muista esineistä. Olenkin tässä silmät kiiluen niitä ihastellut.
Ja joo, en aio tältä istumalta lähteä ostamaan itselleni ainoatakaan Fabergéta, käsi sydämellä vannon. Eipä noita taida olla myynnissä yhtään (minun tietojeni mukaan, joihin ei kannata luottaa), joten sinälläänkään ei ole sitä pelkoa. Vaikka olisikin, miettisin sitä silti hartaasti jo ihan pelkästään sen takia, että johan siitä meteli nousisi, jos julkisuuteen lipsahtaisi tieto, että yksi munista Suomeen olisi päätymässä. Mutta saahan sitä toki kuvia katsella, eikö totta?

Suosikkejani ovat ainakin Danish Palaces Egg, Memory of Azov Egg, Caucasus Egg, Blue Serpent Clock Egg, Tvelwe Monogram Egg, Coronation Egg ja oikeastaan melkein kaikki muutkin, jos ihan rehellisiä ollaan. Ehkä suosikki on kuitenkin Lilies of the Valley Egg (joka harmi kyllä näyttäisi olevan edelleen Venäjällä, josta sitä tuskin myydään ikinä mihinkään, joten se niistäkin haileista haaveista...)

3 kommenttia:

  1. Oletko koskaan nähnyt Fabergén munia "livenä"? Pari vuotta sitten Tampereella oli upea näyttely aiheesta, siellä oli paljon pikkuesineitä ja muistaakseni neljä munaa lainassa Kremlistä. Ei tainnut kyllä mikään niistä olla noissa linkittämissäsi. Tuosta näyttelystä on tehty kirja myös suomeksi.

    Ehkä voisit New Yorkin jälkeen suunnata itään Moskovaan katsomaan munia! Tai sitten Lontoossa kuningatar Elisabeth II:lla on suomalaisen Alma Pihlin suunnittelema mosaiikkimuna (joka näyttää ristipistotyöltä), se on sopivan viikonloppumatkan päässä.

    VastaaPoista
  2. Voi ei, en tiennyt koskaan tuollaisesta näyttelystä! Kiinnostuin munista ja Fabergesta yleisesti tosiaan vasta äskettäin luettuani tuon mainitun kirjan. Toby Faber taisi olla kirjoittaja, täytyy tarkistaa kun saan sen käsiini.
    Ja joo-o, "munamatka" Moskovaan on suunnitteilla joskus tulevaisuudessa. Onko muuten tuo Mosaiikkimuna (tosi kaunis sekin) näytteillä? En ole selvittänyt.

    VastaaPoista
  3. Kannattaa pitää silmät auki Suomessakin näyttelyitä koskien, nimenomaan suomalaisten työpanoksen takia Fabergésta on täällä aina välillä näyttelyitä, vaikkei varmastikaan lähiaikoina mitään yhtä isoa kuin tuo Tampereella ollut. Esimerkiksi viime tai toissa kesänä oli jossain keskisuomalaisessa kivimuseossa yksi muna näytteillä, mutta se oli minulle vähän kaukana kun ei mitään muuta asiaa sille suunnalle ollut. Mielestäni näyttelykirja, jonka yllä mainitsin, on aika hyvä. Se ei ole mikään pelkkä kuvakatalogi, vaan eri alojen asiantuntijat ovat kirjoittaneet siihen artikkeleita. Käsittääkseni painos on loppuunmyyty, omani on englanniksi kun suomenkielinen oli jo loppu. Mikäli sinua kiinnostaa etsiä kyseistä kirjaa käytettynä, toimittaja on Marjo-Riitta Saloniemi ja nimeke "Fabergén aika." Kustantaja Tampereen museot tms.

    Mosaiikkimuna pitäisi olla näytteillä Queen's Galleryssa:

    http://www.royalcollection.org.uk/default.asp?action=article&ID=9

    VastaaPoista