3.11.11

Talon tekoa

Vaikkei siltä ehkä kuulosta, on talonrakennusprojekti mennyt eteenpäin kuin juna keväästä lähtien. No, johan siitä alkaa kohta vuosi olla, kun pihan tontti lohkottiin muusta tilasta, ostin sen itselleni ja tapasin arkkitehdin ensimmäisen kerran. Minulla oli jotenkin sellainen hattarainen käsitys, että kun omakotitaloa rakennuttaa, menee alusta muuttoon pitkäkin aika, vuosia tai semmoista (juu, ei uskoisi, että olen rakennusmiehen tytär...). Ei se ihan niin olekaan, vaan muuttovalmis talon pitäisi olla melko pian uuden vuoden jälkeen. Projekti on pysynyt aika mukavasti aikataulussaan eikä suurempia kupruja ole sattunut. Nyt on seinät pystyssä ja katto pään päällä ja homma jatkuu sisätöillä.

Minullehan tämä rakennusprojekti on ollut maailman helpoin, sen kun olen vetänyt lonkkaa vain tai huidellut pitkin maailmaa. Helppoudesta on sitten maksettu sievä summa ammattilaisille, kustannuksista olisi pystynyt säästämään varsin roimasti, jos olisi tehnyt itse töitä. Kyllähän ammattilaisen tekemät tunnit ja työ maksavat. Isä on katsellut projektin perään melkein kiinnostuneempana kuin minä. Huomatkaa sana "melkein", olen minäkin toki laukannut raksalla katselemassa ja ihmettelemässä ja ihailemassa.

Vaikka kyllä jossain vaiheessa oli iskeä epäusko, kun talo alkoi näyttää siltä, että se paisuu ihan mahdottoman kokoiseksi. Siinä vaiheessa kun seinät oli saatu jotakuinkin pystyyn ja vähän kattoakin päälle, tuntui talo sisältä käsin katseltuna valtavalta. Tuntui siltä kuin sinne voisi parkkeerata parin linja-auton lisäksi ruotsinlaivan. Isä kuitenkin rauhoitti mieltä sanomalla, että ulkoseiniin tulee vielä paksuutta ja kunhan sisäseiniäkin saadaan enempi tehtyä, alkaa koko rakennus näyttää inhimillisen kokoiselta. Toivoa todellakin sopii.

Voin myös onneksi sanoa, että hyvästi vanhan kotitalon jääkylmät lattiat ja oikullinen lämmityksen säätö. Sinne tulee lattialämmitys ja automaattinen lämmönsäätelyjärjestelmä. Lämmitysmuotona on pääsääntöisesti maalämpö, mutta myös varaava takka. Jos siis lämmitän takkaa, automaattinen järjestelmä nuuskii huoneiden lämpötilaa ja pienentää vesikiertoa niin että lämpötila pysyy tasaisena. Lisäksi takassa on ihan oma tunnelmansa, varsinkin pimeinä pakkasiltoina. Vielä kun saisi siihen takan eteen hirventaljan. Täytynee ottaa yhteyttä paikalliseen hirviporukkaan tai jotain...

4 kommenttia:

 1. Hei, nyt kun vuoden 2010 verotiedot ovat kuumin puheenaihe iltalehdissä, niin haluaisinkin tietää miten pystyit välttämään erilaisille listoille joutumisen? Verotiedot kun ovat julkisia... Itse olen parikymppinen opiskelija, kotoisin hyvin pieneltä paikkakunnalta ja perin hieman kaukaisemmalta sukulaiseltani ihan kivasti omaisuutta. En varmastikkaan yhtä paljon kuin sinä, mutta noille verolistoille kyllä joutuisin ensi vuonna. Haluaisin ehdottomasti välttää tuon, sillä haluan ansaita omaisuuttani kovalla työllä ja näin saada kunnioitusta muiden silmissä, en niinkään hepsankeikkana joka nyt on vain vähän perinyt rahaa... Toivottavasti ymmärrät pointtini :)

  VastaaPoista
 2. Jos nyt olen oikein käsittänyt, niin perintö ei lukeudu noihin julkisiin verotietoihin, koska se ei ole ansiotuloa eikä pääomatuloa. Pitänee tarkistaa lakimiehiltä. Minun kohdallani kyse on myös kuolinpesästä ja sekin on ulkomailla. Kuolinpesä on muutenkin kätevä, koska en ole lainkaan varma siitä, että kuolinpesän osakkaiden nimet olisivat julkista tietoa. En ole viime aikoina näitä verojuttuja itse niin pohtinut, kun ne ovat hyvissä käsissä muualla.

  VastaaPoista
 3. Hei, missä on päivitysta, sitten marraskuunko ei ole tapahtunut mitään, vai onko niin kiire ettei ole kerenny :D

  VastaaPoista
 4. Anonyymi, minulla on ollut kiireiden lisäksi inspiraatiokatoa.

  VastaaPoista