No niin, nyt on sitten tehty se, mitä on tässä suunniteltu: ostin vanhemmilta talon pihapiireineen, ulkorakennuksineen ja traktoreineen. Muut maat ovat vielä heidän nimissään ja he saavat asua tuossa talossa ensi keväälle asti ainakin, niin että pystyvät hankkimaan uuden asunnon keskustasta. Jo heillä yksi isohko rivarinpätkä onkin kiikarissa.
Ja sitten pitäisi alkaa suunnitella uutta taloa ja anoa rakennuslupia ja muuta sen sellaista, jos sitä vaikka pääsisi kevään tullen purkamaan vanhaa ja rakentamaan uutta. Isän kautta onneksi järjestyy paljon asioita ja menenkin pian arkkitehtitoimistoon juttelemaan talosuunnitelmista. Yritin katsella tuossa jo monen sortin valmiita talopaketteja, mitä eri valmistajat tarjoavat, mutta niiden kaikkien pohjaratkaisuissa oli jotain vikaa tai eivät ainakaan olleet täydellisiä ja vaikka niitä olisi saanut muunneltuakin, niin silti ei oikein mikään iskenyt.
Minulla on olemassa jo pitkä lista asioista, joita haluan omaan talooni, mutta toisaalta sitten joidenkin perusjuttujen kanssa olen vielä ihan pihalla. Esimerkiksi se, haluanko yksi- vai kaksikerroksisen talon? Kaksikerroksiseen taloon saisi parvekkeen tai vaikka kaksikin, mutta jos sitten 50 vuoden päästä liikun rollaattorilla, ei portaat varmaan kuulu enää valikoimaan. Voisihan sitä tietysti olla ovela ja tehdä talosta sellaisen, että alakerrassa on riittävästi tilaa ja mm. makuuhuoneita, että tarvittaessa yläkerran voi sulkea kokonaan ja käyttää vain alakertaa. Niin joo ja ulko-ovelle täytyy tulla pyörätuoliliuska. Joka tapauksessa talon pitäisi olla sellainen, ettei sitä tarvitse elämäntilanteiden muuttuessa olla heti laajentamassa tai remontoimassa, saati sitten myymässä kokonaan.
Passiivitaloa en halua. En luota ainakaan vielä tippaakaan siihen, että ne todella olisivat homeettomia. Ja mikäli olen oikein käsittänyt, ne ovat aika riippuvaisia siitä ilmastointitekniikastaan. Enkä halua ajatella, mitä tapahtuu jos sattuu jonain myrskyisenä talviyönä menemään sähköt koko kylältä. Ei olisi ensimmäinen kerta eikä edes niin kovin harvinaista vaikka pitkiltä katkoksilta on säästytty. Sinne tulee maalämpö ja varaava takka. Tosin muistaessani viime kesää, ilmastointikaan ei olisi kelvoton juttu.
Mutta näitä passaa sitten miettiä sen arkkitehdin kanssa tarkemmin.
Onnea vaan talon ja tilanomistaja! Ihanaa, että muutat maalle, siellä on se oikea elämä!
VastaaPoistaitsekin olen maalta ja aina vain haaveilen siitä, kun voisin muuttaa taas maalle.
Ennakoitko nyt jo, että tulet vanhana olemaan pyörätuolissa?
VastaaPoistaTuo pyörätuoliliuska on hyvä muutenkin, koska aina on tuttuja, ystäviä, vanhoja sukulaisia, lapsiperheitä, jotka tarvitsevat sitä liuskaa ja käyhän se vaikka raskaiden huonekalujen vetoonkin. Hyvä idea, se voisi olla pakollinen joka talossa.
VastaaPoistaNo, en erityisesti ennakoi joutuvani joskus maailmassa pyörätuoliin, mutta oman mummoni liikkumista seurailtuani voin väittää etteivät rappuset ole maailman paras keksintö jos vaikka rollaattorinkin kanssa liikkuu. Ja kaikkihan me joskus vanhenemme.
VastaaPoistaPuhumattakaan lastenvaunuista ja raskaista huonekaluista, jotka tuossa jo mainittiinkin. Tarkoitus olisi näet suunnitella talosta todellakin sellainen, että ihan ensimmäisenä ei tarvitsisi alkaa teettää remonttia tai suunnitella myymistä. Vaikkei se nyt ole tietysti rahasta kiinni, mutta kuitenkin.
tiedän perheen, jonka kaksikerroksisessa omakotitalossa on hissi :D
VastaaPoistaKyllä talon kuuluu hengittää, sen opin jo pienenä maalla. :)
VastaaPoistaKumpikin vanhempani on harmitellut kovin paljon sitä, että kummankin isovanhempieni tiloilta on 40-luvulla purettu vanha hieno hirsirakennus pois ja rakennettu uusi tilalle. Tokihan jos remontti käy turhan kalliiksi tai jos talolla ei ole mitään sen kummempaa tunnearvoa, mutta toivon että sinun lapsesi eivät tule harmittelemaan samaa 50 vuoden päästä:)
VastaaPoistaOlen pahoillani, mutta jotkut asiat tässä blogissa eivät tunnu aidoilta :( Enempää en asiasta kirjota...
VastaaPoistaOta sinne taloon ilmastointi.