9.12.10

Siirtolaisuus

Ei liene järin yllättävää, että viime aikoina minua on alkanut kovasti kiinnostaa tuo suomalaisten siirtolaisuus, Amerikan mantereelle, mutta myös muualle. Wikipedian mukaan Suomestahan lähti vuosina 1870–1929 lähes neljäsataa tuhatta ihmistä Amerikkaan. Eniten lähtijöitä oli Pohjanmaalta, mutta vähän joka puolelta maata lähti ihmisiä. Tällä hetkellä Yhdysvalloissa yksistään elää yli puoli miljoonaa pääasiasa suomalaiset juuret omaavaa henkilöä, lähde jälleen Wikipedia.

Luulin joskus kauan sitten, että on jotenkin ihmeellistä, että on sukulaisia Amerikassa. Myöhemmin, kun olen asiasta silloin tällöin jutellut kaverien kanssa, yhdellä jos toisella on tällaisia Amerikkaan lähteneitä sukulaisia tiedossa, läheisempiä tai kaukaisempia. Joskus on lähtenyt koko perhe, joskus vain yksi. Joku on tullut takaisin, jotkut ovat jääneet sinne. Joistain ei ole koskaan kuultu mitään. Ja melkein jokaisella on vähintään huhu kerrottavana, että joku sukulainen olisi joko hukkunut Titanicin mukana tai ainakin olisi ollut lippu Titaniciin, mutta onneksi myöhästyivät siitä! Ei siinä mitään kummallista, Titanicin mukana meni suomalaisiakin.

Faktoja siis löytyy, mutta minua kiinnostaisivat tarinat siirtolaisiksi lähteneistä ihmisistä. Kuka lähti, miksi lähti, miten lähti, miten pärjäsi uudessa maassa, pettyikö "lännen kultamaahan", mitä siellä teki, tuliko takaisin, miksi ja niin edelleen. Tarinat olisivat kivoja, onhan tuo omankin suvun vaiheet vähän hämärän peitossa. Täytyykin mummulta taas kysellä, kunhan menen käymään.
Sukututkimus harrastuksena voisi kiinnostaa noin muutenkin.

7 kommenttia:

  1. sukututkimus on kivaa! :D sain jokin aika sit tietooni että on sukulaisia amerikassa, kuulemma jotenki kytkeytynyt johonki intiaaniheimoon. Vaikka eihän ne meren takaiset sukulaiset kovin läheistä sukua enää ole :)

    VastaaPoista
  2. olin vaihdossa kanadassa ja siellä tutustuin suomalaiseen yhteisöön. etenkin vanhusten tarinat ovat uskomattomia, eräskin oli ensin matkannut saksan kautta australiaan ja sieltä sitten tullut kanadaan. tapasin siellä myös omia sukulaisiani, joista kukaan ei tosin puhunut enää suomea.. mutta amerikansuomalainen kulttuuri on pyhää urhoa myöden.

    http://karvahattu.blogspot.com/2009/03/pyha-urho.html

    VastaaPoista
  3. Hei kuule, juuri tänään enkuntunnilla käytiin tätä aihetta läpi! Suosittelen kurkkaamaan Ellis Islandin kotisivuja, sieltä voi ymmärtääkseni etsiä tietoja sinne saapuneista siirtolaisista :) New Yorkin eteläkärjessä sijaitsevaan Ellis Islandiin saattoi päivän aikana nousta laivasta yli 20 000 matkustajaa!

    VastaaPoista
  4. Onpas yllättävää, että suurin osa lukijoista on 16v tai sitten käy "enkuntunneilla" --> pentuja.

    LOL

    VastaaPoista
  5. Anonyymi: Minä käyn enkun tunneilla ja olen 37v.

    VastaaPoista
  6. Siirtolaisuusinstituutti on hyvä paikka hankkia lisätietoja.

    VastaaPoista
  7. Ellis Island onkin tsekattu jo, samoin siirtolaisuusinstituutti, nehän ne tulivat Googlesta suunnilleen ensimmäisinä, kun hakee tietoa siirtolaisuudesta Amerikan mantereelle. Eikä tällä blogilla ole ala- tai yläikärajaa, joten keskustelu kommentoijien iästä voitaneen jättää tähän?

    VastaaPoista