Eilisen tekstin aiheena oli talon murtosuojaus, mutta sitten olisi kiva, jos talo olisi jossain määrin suojassa myös muilta uhilta. Tulipalo lienee ehkä vakavin kuviteltavissa oleva uhka, vesivahinko tietysti toinen. On luojan lykky, että kotitilan lähellä ei ole minkäänlaista vesistöä, joka voisi edes pahasti tulviessaan uhata taloa. Olen nähnyt liikaa uutiskuvia Pohjanmaalta ja muualta, joissa jokivarsien taloissa lainehtii vesi kun joki taas kerran ylitti tulvarajat ja vakuutusyhtiö sanoo voi voi, muttei kuulu meille. Vesivahinkojen mahdollisuus rajoittuukin lähinnä erilaisiin putkistovuotoihin tai pesukoneiden ongelmiin.
Palovaroittimenhan laki määrää jo joka kotiin ja muistaakseni jokaiselle 60 neliölle omansa, jokaiseen kerrokseen omansa eikä pahitteeksi olisi lainkaan, jos jokaisessa makuuhuoneessa olisi omansa. Eikä se varoitin riitä, kun pitäisi olla elossa oleva patteri siinä ja muutenkin testattu että se on toimintakunnossa. Käsi ylös, joka kuukausittain sen tarkistaa? Häkävaroittimetkin kiinnostavat kovasti, koska jos yleensä ihmisiä tulipaloon kuolee, eivät he menehdy niinkään liekkeihin vaan häkään. En muista mistä tämän olen lukenut, muttei siitä niin kovin kauaa ole.
Sisäasianministeriön Turvallinen koti - sivuston mukaan tulipalon yleisin syttymissyy on avotuli ja minullehan on tulossa taloon puusauna (niitä asioita joista ei tingitä). Täytyy ottaa selvää kaikista mahdollisista rakennusmääräyksistä ja muista turvaseikoista, jotka puusaunaan liittyvät.
Näin maalla ei ukkonen ja salamaniskujen aiheuttamat sähköongelmat ole mitenkään tavattomia. Yleensä ukonilma aiheuttaa vain sähkökatkon tai jonkin sähkölaitteen hajoamisen, mutta kyllä se voi tulipalonkin saada aikaan. Sähkölaitteiden irrotus seinästä aina kun niitä ei tarvita onkin kuulunut kesärutiineihin kersasta asti ja noudattelen sitä vielä kaupungissakin, vaikkei olisi ehkä niin pakko. Lisäksi olen kuunnellut liikaa mummon kauhujuttuja siitä, kuinka pistorasioista iski lieskat ja pallosalama tuli savupiipusta sisään...
Sähkölaitteisiin on olemassa ylijännitesuojia ja jos haluaa oikein fiksu olla, sähkölaitos tarjoaa jonkinlaista koko talon ja myös ulkorakennukset kattavaa (tulevat samasta pääkeskuksesta) ylijännitesuojaa. Siitä täytyy ehdottomasti neuvotella paikallisen sähkölaitoksen kanssa, ihme ettei isä ole vielä ottanut asiaa hoitaakseen sen jälkeen kun yhtenä kesänä meni sekä pakastin että televisio. Ei onneksi sytyttänyt tulipaloa, mutta niinkin olisi voinut käydä huonolla onnella.
Lisäksi tuon paloturvallisuuden kanssa olisi monen monta muutakin asiaa muistettavana: alkusammutuskalusto, nuohous, pelastus- ja pelastautumistiet (en tiedä ovatko maaseudulla omakotitalossa niin merkittäviä asioita), palotarkastukset ja niin edelleen. Voi kuulkaa, muistettavaa on vaikka miten paljon.
Kannattaa varautua myös pitkiin sähkökatkoksiin, nekään ei ainakaan tämän vuoden ilmojen perusteella kauhean epätavallisia ole :)
VastaaPoistakomppaan edellistä! riittävä puulla toimiva rinnakkaislämmitysjärjestelmä ja muutama aggregaatti (mm. jääkaapille yms.) sähkökatkon varalle on aika pop, ellei ole mahdollisuutta evakoitua johonkin. meillä pisin katkos kesti yli 3 päivää muutama vuosi sitten, metsässä asutaan, joo, mutta kuitenkin kivenheiton päässä pääkaupungista :)
VastaaPoistaIhan vinkkinä; palohälyttimenkin saa liitettyä kodin hälytysjärjestelmään. Meillä on ns. murtohälyttimet ja siihen järjestelmään kuuluu myös palohälytin. Itse pidän juurikin siitä että se palohälytys menee myös keskukseen (kuten muutkin hälytykset) , josta soitetaan meille ja jos emme ole kotona/kodin lähistöllä, niin vartija lähtee käymään ja hälyttää tarvittaessa palokunnan/poliisin ym.
VastaaPoistaVerrattuna siihen että normipalohälyttimen, joka vain piippaa ja sen ehkä joku kuulee..
Tiedän että myös mm. tiskikoneisiin saa ns. vesihälyttimen samantapaisella systeemillä.
Itse kyllä suosittelen hälyttimien asennusta ja jopa kameroiden. On kiva kun kotoa poissaollessa tietää kodin olevan turvattu. Ja täytyy myöntää että olempa joskus yöllä, herättyäni painajaisiin, käynyt laittamassa hälyttimen päälle.
Eikä se ole niin kallista kuin luulisi ;)
Edelliseen postaukseenkin viitaten, ei kamerat kuulosta kyllä mitenkään hullummalta! Miksipä ei, ei niistä varmaan ainakaan haittaa ole, ihan fiksua turvata omaisuutensa. Ja edellisten kommentoijien mukaan menen minäkin: kannattaa ehdottomasti suojautua sähkökatkoja varten kunnolla.. eivät ole todellakaan mitenkään harvinaisia.
VastaaPoistaJa ah, puusauna! Mitä luksusta! :)
Rakenna sen verran isoksi se sauna, että saat sekä puukiukaan että sähkökiukaan niille päiville kun ei huvita tai jaksa lämmittää puilla. Sitten on vielä kiuasmalli jollainen me hankittiin juuri. Sitä voi lämmittää sekä puilla että sähköllä. Sekin on kätevää. suurin osa tulipaloista tietysti syttyy avotulesta se nyt on aika selvä mutta sitten ison osan muodostavat vialliset kodinkoneet esim pesukone sytyttää monta tulipaloa vuodessa. Niihin on pikkuisen vaikea varautua. Meillä muutoin on toooosi paljon sähkökatkoja vaikka asumme suht lähellä Helsinkiä. Suht lähellä on noin 30 kilometriä. Muistaakseni nuohousfirmat pitävät rekisteriä omakotitaloista koska nuohottu. Ainakin meille vaan ilmoitetaan että talossanne suoritetaan nuohous silloin ja silloin... Terveisin M-L
VastaaPoista