Lupasin itselleni ja muillekin (koska julkaisin lupauslistani täällä blogissa) etsiä ja löytää itselleni eduskuntavaaliehdokkaan. Vaaleihin ei ole enää ihan järjettömän pitkä aika, mutta sopivaa ehdokasta ei ole taivaasta tipahtanut.
Edes puolue ei ole varma. Minulla on perinteisesti ollut kaksi puoluetta, joiden välillä seilailen vähän vaaleista riippuen, mutta se ei sulje pois sitä ettenkö voisi äänestää jotain uutta pikkupuoluetta. Esimerkiksi Piraattipuolue kiinnostaisi, PP:n ehdokkailla tuntuu olevan kautta linjan melko hyvä käsitys tietotekniikasta eivätkä he ole minkä tahansa teoston lobbareiden vietävissä. Muissa asioissa Piraatit ovatkin sitten hyvin hajanaisia ja joukosta löytyy myös sellaisia mielipiteitä, joista haluan pysytellä mahdollisimman kaukana.
Netti on minulle ylivoimaisesti tärkein ja käytännössä liki ainoa kanava ehdokkaan etsimiseen. Vaalikoneet ovat yleensä se paikka, mistä etsinnän aloitan. Tosin vaalikoneissa on aika usein sellaisia kysymyksiä, joista en tiedä läheskään tarpeeksi muodostaakseni minkäänlaista mielipidettä tai että asia ei ole minulle tärkeä. Onneksi joissain vaalikoneissa on mahdollisuus skipata tällaisen kysymykset, niin ettei niihin annettu "ravista hihasta"-vastaus sotke tuloksia.
Nettinäkyvyys onkin tärkeä pointti sekä yksittäisen ehdokkaan että koko puolueen kohdalla. En halua äänestää ihmistä, jolla ei ole nettisivuja (ja joka ei ole ollut sen vertaa esillä julkisuudessa että muuten tietäisin kyseisen ihmisen kannan eri asioihin). Blogikin tietysti riittää hätätapauksessa, mutta ikävästi paistaa se, jos blogi on perustettu vain näitä vaaleja varten. Nettisivutkaan eivät riitä, jos niillä on pelkkä vaalimainoskuva tai täynnä kirjoitusvirheitä. Lisäksi uskon, etten ole yksin näiden toiveideni kanssa.
Sen voin poliittisesta kannastani paljastaa, että perussuomalaisia en aio äänestää. Silti en ole voinut välttyä tältä mediassa myllertävältä perussuomalaisuus-/Soini-tsunamilta. Mutta PS:n eduksi on sanottava se, että se taitaa olla puolueista ainoa, joka tarjoaa lyhyen ja napakan yhteenvedon vaaliohjelmansa tärkeimmistä kohdista. Minä en ainakaan jaksanut kahlata läpi puolueen 69-sivuista täydellistä vaaliohjelmaa, mutta enpä ole jaksanut muidenkaan puolueiden vaaliohjelmia lukea läpi. Kokoomuksella on siedettävä versio netissä, se ei ole äärettömän laaja ja sen pystyy suht helposti katsomaan läpi toisin kuin muiden puolueiden monikymmensivuisia pdf:iä. Demareilla ei vaaliohjelmaa taida oikein vielä ollakaan saatavilla, keskustan sähköinen vaaliohjelmalehtinen oli käytettävyydeltään katastrofi. Vihreiden nettiversio näyttää olevan vallan selkeä ja siitä voisivat muutkin puolueet ottaa mallia. (Ei, en aio välttämättä aio äänestää vihreitäkään, mutta heidän vaaliohjelmansa tekninen toteutus nyt toistaiseksi on toimivin.)
Mutta noita sivuja lukiessa tulee eittämättä mieleen se, että pääsi mikä tahansa puolue eduskuntaan tai hallitukseenkin, köyhillä ja lapsiperheillä tulee olemaan lihavat ajat, joka ainoa puolue lupaa näille yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Käykö näin tulevaisuudessa, se jää nähtäväksi. Ei minua kai voida moittia, jos suhtaudun lupauksiin skeptisesti?
Millä teemoilla sitten saisi minut antamaan äänensä ja parhaassa tapauksessa jopa antamaan rahalahjoituksia kamppaanjaa varten?
- maaseutu ja sen pitäminen elinkelpoisena
- vanhustenhuoltoa paremmaksi, kaikilla ei ole sitä äkkirikasta lapsenlasta, joka kustantaa yksityisen vanhainkodin
- autoilijoilta ei enää saisi enempää nipistää ja polttoaineenkin verotusta voisi keventää, kun se alkaa olla jo kipurajoilla. Ei sillä etteikö minulla varaa olisi, mutta tuntuu silti turhalta maksaa eli 1,50 euroa litralta bensasta
- VR:kin kaipaisi ihan oikeasti sitä rahaa ratojen ja kaluston kunnossapitoon ja parantamiseen
- mediamaksu ei ole reilu
- ympäristönsuojelu on hyvä asia maalaisjärkeen yhdistettynä
- tasa-arvo!
Hienoa että joku on kiinnostunut tutkimaan ehdokkaiden mielipiteitä muutoinkin kuin vain vaalilupausten osalta. Se lämmittää aina mieltä.
VastaaPoistaHalusin vain lisätä kommenttiisi vaaliohjelmista, että myös Piraattipuolueen vaaliohjelma on nimenomaan kirjoitettu siihen muotoon, että sen todellakin jokainen jaksaa lukea. Kaikki vaaliohjelman kohdat ovat tiivistetysti ja niistä löytyy kuitenkin lisää tietoa siinä vaiheessa puolueen toimintaa tutkiessa, mikäli kiinnostaa. Ohjelmahan oli osoitteessa http://2011.piraattivaalit.fi/vaalit/vaaliohjelma/ ja vaaliohjelman teemat myös vielä tiivistetympänä osoitteesta http://2011.piraattivaalit.fi/vaalit/vaaliteemat/
Onnea parhaan puolueen ja ehdokkaan etsintään. Muista pyrkiä arvioimaan edustajan koko arvomaailmaa ennemmin kuin pelkkiä vaalilupauksia.
Terveisin,
Pasi Palmulehto
Puheenjohtaja
Piraattipuolue
Heippa! Löysin vasta äsken blogisi, ja aloin miettiä, että oletko sanonut täällä blogissa osviittaa antavia summia siitä kuinka paljon perit? Kyseessä kun ei varmaankaan ollut neli-numeroinen luku ehkäpä viisi, tai kuusinumeroinen? :)
VastaaPoistaLuulenpa anonyymi etta perintosumma oli ainakin kuusinumeroinen, ellei seitsemannumeroinenkin. Ei taideta viela viisinumeroisella summalla taloja ostella tassa maassa.
VastaaPoistaHarmittavan harvoin nykyään kirjoittelet!
VastaaPoistaKirjoitit jossain välissä, että pohdit lahjoittavasi rahaa hyväntekeväisyyteen. Oletko miettinyt lahjoittavasi jonkin verran myös jollekin yliopistolle? Nehän ovat vielä jonkin aikaa kerjuulla ja luulen, että olet ihminen joka osaa arvostaa yliopistoja ja niiden tarjoamaa koulutusta ja tutkimusta. Varsinainen hyväntekeväisyyskohde yliopisto ei kai (ainakaan vielä) ole, mutta raha menisi ainakin hyvään asiaan. :)
VastaaPoistaEi mulla muuta. Hyvää kevättä!
Totta ELli, harmi kun hän ei itse vastaile kommenttehin :(
VastaaPoistaHuh ja hui hui! Älä ikinä äännestä ketään pirattipuolueen edustajaa. Olen itse taiteilija ja teen valokuvateoksia ja muitakin teoksia, jotka voi suojata vain tekijänoikeuslain avulla. Tekijänoikeusrikkomus on aina rike eli laiton teko, jos lainaat vaikkapa kuvaa sivullesi.
VastaaPoistaEn voi tajuta, miten nuoret tuosta vain lataavat kaikkea netistä, vaikka tietävät tai eivätkö he tosiaan tiedä, että se on laitonta puuhaa! Itse sain kokea rikkomuksen, kun eräs tunnettu lehti lainasi kuvateostani ilman lupaani pääkirjoituksessaan. No - laitoinpa ison laskun ja maksoivat ihan kiltisti! Muuten olisivat juotuneet julkisuuteen esimerkillään lainrikkojana, siitä olisin kyllä pitänyt huolen.
Pasi Palmulehto: kiitokset kommentista, kävin kyllä lukemassa tuon vaaliohjelman sitten myöhemmin ja se todellakin poikkeaa muiden linjasta. Tosin se heikkous siinä kuitenkin on, että niin monessa muussa asiassa annetaan ehdokkaille eli siis mahdollisesti tuleville kansanedustajille vapauksia aivan kaiken muun suhteen (tasa-arvo, sosiaalipolitiikka, maahanmuutto, talousasiat jne). Ja kiitos suhteellisen vaalitavan, hyvälle piraattiehdokkaalle annettu ääni voikin mennä lopulta sellaisen ehdokkaan "hyväksi", jonka muista kuin tietotekniikkaan liittyvistä ajatuksista haluaa pysytellä mahdollisimman kaukana. Ei siis täältä ääntä Piraateille, sori.
VastaaPoista1. ano ja Elli: en ole summia kertonut tässä blogissa enkä kerrokaan, tyydyn toteamaan että tarpeeksi on :)
2. ano: totta, liian harvoin tulee kirjoiteltua, pyytelin sitä kertaalleen jo anteeksikin, mutta joulun jälkeen on ollut inspiraatio vähän hukassa enkä väkisin päkistämällä saa aikaiseksi mitään.
3. ano: kiitos vinkistä, vaikka mietiskelin kyllä jo itsekin samaa ajatusta jossain vaiheessa (en kyllä tainnut blogissa siitä kirjoittaa). Erinomaisen hyvä kohde sijoittaa!
Ja viimeinen anonyymi, piraatit ovat kuitenkin ainoa puolue, joilla on jotain järkeä yleensä kaikissa tietotekniikka-kannoissaan. Nimestä huolimatta puolue ajaa montaa muutakin asiaa kuin vain tekijänoikeushöllennyksiä. Eikä kaikki tekijänoikeuslain pykälät suinkaan ole kohtuullisia tai järkeviä kuluttajan kannalta (kuluttajallakin pitäisi olla joitain oikeuksia, ei vain tekijällä), mietitäänpä vaikka kasettimaksuja tai lex Karpelaa.