24.3.11

Rytmittömyys

Sitä ei koskaan ehkä tajunnut itse kun oli töissä ja täysin riippuvainen siitä saatavasta palkasta, mutta nyt sen huomaa kun rahaa on saatavilla jatkuvasti: elämästä puuttuu rytmi. Aikaisemmin elämää rytmitti palkkapäivät, palkkapäivänä oli aina juhlava olo vaikka tiesi että kotona on aimo kasa laskuja odottamassa omaa osaansa tilipussista. Tilipäivänä saattoi töiden jälkeen piipahtaa jossain keskustan kaupassa, jos ei muuta niin ihan vain käymisen ilosta. En aina ostanut edes mitään suurta tai ylipäänsä yhtään mitään, mutta jotenkin se tuntui hienolta, kun tiesi, että jos haluaisin tuon tuotteen, voisin ostaa sen.
Aivan erityisen tärkeitä työpäivät olivat silloin kun edellinen tili oli kulunut alle säädyllisen ajan ja viimeisen viikon aikana joutui vähän katsomaan, mitä ostaa ja mistä. Tai että lykkää jonkin jutun hankintaa tilipäivän jälkeen. Tilipäivän lähestymisen tiesi jo selkäytimellään, ei tarvinnut katsoa kalenteria tietääkseen mikä päivä on menossa ja muutenkin elämä pyörisen tilipäivän ympärillä.

Nyt en tiedä mikä päivä on menossa, hädin tuskin mikä kuukausi. Olin täysin järkyttynyt tajutessani että kevätpäiväntasaus meni jo ja kesäaikaan siirrytään lähiaikoina. Maaliskuu on lopuillaan ja minulla on vielä kaikki tekemättä.

2 kommenttia:

  1. Koska usein täysin vastakkaiset asiat tuottaa samantyyppisen tuloksen, minulla, työttömällä jonka tilillä on 14 senttiä, on vähän samanlainen fiilis. Rahaa ei ole eikä ole tulossakaan (tai nyt kyllä on pikkusen ja on tulossakin kohta jotain) niin voi vain lopettaa sen ajattelun. Mä luulen että sekä liika että liian vähäinen varallisuus johtaa siihen että on pakko alkaa ajatella rahaa, kuluttamista, ja elämää eri tavalla. Tässä köyhyys ja rikkaus kyllä eroavat toisistaan: jos on liikaa rahaa niin voi keskittyä kuluttamiseen, jos liian vähän, voi keskittyä kaikkeen muuhun. Rahattomana tuntuu joskus aika hienolta kun tajuaa ettei kuukausiin ole tarvinnut jotain täysin turhaa mikä olisi ollut pakollinen hankintä jos rahaa ois. Aina puoli vuotta varakkaana ja puoli varattomana olisi mun mielestä hyvä rytmi!

    VastaaPoista
  2. Anni, enpä olisi tullut ajatelleeksi asiaa koskaan tuolta kannalta, mutta loogistahan se on.

    VastaaPoista